Ne maradj le semmiről! Lájkolj minket facebookon! Tudatos hörcsög

2020. január 29., szerda

Borítékok és gyűjtögetés

Ott tartottunk, hogy készen van a költségvetés nagy vonala, ugye az általunk választott szabály szerint. Most már csak illene betartani :)

Ebben a lépésben tovább "törjük" a budgetnek szánt 50%-unkat.

Erre is hasznos, hogy ugye írjuk már szorgosan a költségeinket, ezért van egy képünk arról, hogy mire megy el a pénzünk. Nos, ez alapján meg lehet tervezni a saját kategóriáinkat.

Hogy ne bonyolítsuk, ilyenek biztosan vannak neked is:

- Számlák: víz,gáz, villany, internet, közös költség, stb.
- Élelmiszer
- Háztartás
- Szórakozás
- Kocsi
- Gyerekek

Szóval érted, mire gondolok. Szépen meghatározunk mindennek egy összeget, úgy, hogy a végén kapun belül legyünk a költségvetésünkben.

Ezeken kívül vannak még olyanok, amikre gyűjthetünk az év közben.
Ilyen lehet, aminek van egy fix időpontja:
- Karácsony
- Iskolakezdés
- Nyaralás

Vagy olyan, aminek nincs fix időpontja, de jó, ha egy nagyobb összeg van benne:
- Piperék
- Ruha
- Kocsi karbantartás

Többféle megközelítés is lehet sikeres azzal kapcsolatban, hogy hogyan tartod magad a költségvetésen belül, de ha vizuális típus vagy, akkor a borítékozás a legegyszerűbb.

Konkrétan készítesz szép borítékokat, mindre ráírod hogy melyikbe mi kerül, aztán megtömöd őket fizetéskor azzal az összeggel, amit kitaláltál a hónap elején.

Van, amelyik borítékban gyűlik a pénz, ezek a gyűjtögetős borítékok, van amelyiket meg szépen beteszed a tárcádba, amikor vásárolni indulsz és abból fizetsz.

Jó, de mi van ha elszámoltam magam?
Nos, akkor következő hónapban okosabb leszel. A költségvetés egy élő dolog, hozzád igazodik. Ha a hónap végén a kajapénz fele a borítékban marad, akkor a következő költségvetésnél beírhatsz rá kevesebbet, a különbséget pedig eloszthatod a gyűjtögetős borítékok között, teheted a megtakarításodba vagy a hiteltörlesztésedbe extrának. Ha a hónap közepén kifogy, akkor nyilván ne halj éhen, de következő hónapban tegyél bele többet, máshonnan pedig vegyél el.
A lényeg, hogy ha lehet, ne mozgass pénzt a borítékok között, hiszen akkor nem sok értelme van annak, hogy költséget tervezel...

+ extra: 
Az életben az a szép, hogy zajlik, és ha zajlik, akkor történnek váratlan dolgok, a kérdés csak az, hogy mikor. Épp ezért én melegen ajánlom, hogy legyen egy vésztartalék borítékod is.

Oké, megnéztem, de irtó nagy szám jött ki a végén... Hogyan tudnék spórolni?
Csak pár ötlet:
  • élelmiszer: tervezz menüt és főzz otthon, csomagolj magadnak ebédet, uzsonnát a munkába.
  • háztartás: saját márkás termékek! Én pl nagyon meglepődtem, amikor körülnéztem az egyik diszkont áruházban és találtam egy mosogatógéptablettát, ami az addig használtnak alig a felébe került... 
  • piperék: megint csak, nézz körül a saját márkás dolgok között, és HASZNÁLD EL, amid van. Tudod honnan tudod, hogy felnőtt vagy? Örülsz ha tusfürdőt kapsz ajándékba :)
 Hamarosan itt a január vége, számvetés jön, hogy mit intéztem el ebben a hónapban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése