Ne maradj le semmiről! Lájkolj minket facebookon! Tudatos hörcsög

2020. január 1., szerda

Budgeting - 0. lépés

Mint minden építkezés, ez is az alapokkal kezdődik.
Na mi az? Azt hitted, hogy majd előhúzom a bölcsek kövét, hogy hogyan lesz a semmiből lakásod/házad/nyaralód? Sajnálom, ez nem az a hely. 

Akkor most nem mondod meg, hogy mire költsek???
Nem mondom meg. 

A budgeting alapja ott kezdődik, hogy megfigyeled magad. Na, nem kell nehéz dolgokra gondolni. Fogsz egy füzetet mondjuk, vagy a telefonodat, vagy egy excel táblát, és felírod mire költesz.

Az enyémben ilyen oszlopok vannak:
  • költség: ide írod mire költöttél. tej, kenyér, villanyszámla, mosószer, macskaalom... minden
  • költés kategória/alkategória: ezt addig bonyolítod, amíg szeretnéd. De ilyesmire gondolok, hogy közművek, élelmiszer, szórakozás, háztartás, ruha, pipere, autó, megtakarítás, stb... Ezeket érdemes jól átgondolni, mert később majd ezek alapján osztjuk el a pénzt. 
  • budget kategória: na, ez fontos. Egyelőre maradjunk az egyszerűségnél, én négyet használok: alapok, extrák, rövidtávú megtakarítás, hosszútávú megtakarítás.
  • dátum
  • összeg
  • megjegyzés
Ezt lehet még flancolni, attól függően, hogy mire vagy kíváncsi még. Ha pl érdekel melyik élelmiszerboltban vásárolsz a legtöbbet, érdemes lehet annak is felvenni egy oszlopot.

 Ezt érdemes legalább egy hónapig csinálni. A hónap látni fogod, hogy mire megy el a pénzed, hol vannak a lyukak, hol tudnál húzni a költségeiden, ha úgy van. Mennyi pénzed marad a hónap végén. 

Ezt SENKI nem fogja látni rajtad kívül, úgyhogy fontos, hogy legyél magaddal őszinte.

Oké, oké, van egy táblázatom, tudom hány tábla csokit veszek egy hónapban, de mire jó ez?
Ha később úgy döntesz, hogy pénzügyi tanácsadóhoz fordulsz, ő is ezt fogja először kérdezni, hogy hogyan oszlanak meg a költségeid. 
De teszem azt, észre lehet venni benne, hogy mi az, amire bár költesz, nem használod. 
Ez alapján látszik, hogy ha teszem azt 100 000 petákot keresel egy hónapban és 30 000 petákot költesz általában az áram-gáz-víz szentháromságra, akkor 70 000 peták a "szabad" pénzed, amit majd be kell osztani és takarékoskodni belőle.

És még mit kellene tudnom?
Vannak azok a költségek, amik nem havi, hanem negyedéves/éves szinten keletkeznek. Ha van háziállatod, akkor annak az oltási költségei pl. A kocsid biztosítása. Vagy az iskolakezdés, ha vannak gyerekeid. A Karácsony, hogy ne menjünk messzire. Ezek ilyen viszonylag fix összegek, és lehet velük tervezni.

Na de menjünk át pozitívba, mert eddig csak költöttünk :) Kelleni fog az is, hogy mennyi bevételed van. Mindenféle bevétel. Fizetés, zsebpénz, az eladott megunt kanapéd ára, minden.

Ezek tehát azok a dolgok, amikkel MUSZÁJ tisztában lenned, mielőtt nekiállsz a költségvetés-tervezésnek. 

A következő bejegyzésben leírom az alapokat, amik alapján én tervezem a saját budgetemet. Előre szólok, hogy azért pénzügyi intimitás is van a világon, úgyhogy az egyszerűség kedvéért petákban számolunk majd mindent. A peták egy képzeletbeli pénznem, de nyugodtan fordítsd át arra a pénznemre, amiben a te fizetésed érkezik. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése