Ne maradj le semmiről! Lájkolj minket facebookon! Tudatos hörcsög

2020. február 24., hétfő

Sok kicsi sokra megy - Konmarizzunk

Ha jártál valaha az interneten, biztos vagyok benne, hogy összefutottál már Marie Kondo munkásságával. Ha mégsem, akkor annyit róla, hogy egy apró japán hölgy és IMÁD rendet rakni (ugyanitt, Marie, ha olvasod ezt, szívesen látlak :D ).

Úgyhogy nem csoda, hogy kialakult a baráti körömben a mondás, hogy "megkonmarizzuk", ami egy eufénizmus a lomtalanítás előtti pakolászásra.

Gondolom, a lomtalanítás folyamatát elég röviden bemutatnom, de ha lesz rá igény, írok majd erről is egy hosszabb cikket. 

Szóval kipakolod az ÖSSZES cuccodat egy kategóriából, mindent megfogdosol, és amitől nem vagy boldog, attól elköszönsz. Na, jó, nem mindentől. Én például sose voltam oda a porszívómért, de azért megtartom :)

No ez szokott odáig jutni sok embernél, hogy csinálnak eladom, elajándékozom, kidobom kupacokat, aztán nézik, nézik, nézik őket és marad minden a régiben, megfejelve egy kis lelkifurkával.

 Jó, jó, jó - már kezdem érteni hogy lesz ebből pénz...

 Igen, az eladom kupacot el fogjuk adni.

Mondanék pár dolgot, hogy ne legyen az egész egy nagy kupac kudarc.

  1. Legyél őszinte és kíméletlen a szelektálásnál! A jó állapotú cuccokat könnyebben lehet eladni.
  2. Ne árazd túl! Nézd, lehet hogy te leszel az, aki ebből gazdagodik meg, de valószínűbb, hogy nem. Nem azt mondom, hogy kótyavetyéld el a nagymama antik bútorait, de egy ikeás asztalkát ne akarj a bolti ár 80%-áért eladni...Vedd úgy, hogy amit ráköltöttél, az a pénz már nincs, ne ahhoz mérd, hogy mennyiért tudnál túladni rajta. Köss olyan üzletet, hogy ha egymás mellé teszed a pénzt, amit kapsz és a cuccot, akkor a pénzt válaszd.
  3. Legyél pontos! A leírásba írj bele mindent, amit fontosnak tartasz, ha kérdeznek, válaszolj. Ha megbeszéltek egy időpontot, legyél ott. 
  4. Legyen terved! Írd fel, hogy pontosan mit, mennyiért és hol árulsz, majd írd mellé, hogy kinek adod el és hol/mikor találkoztok. 
  5. Legyél rugalmas! Az élet zajlik, mindenkinek közbejöhet valami. A második esély jár.
  6. Ne legyél bamba! A harmadik esély már nem jár... Ha kétszer nem képes valaki eljönni a találkozóra vagy nem válaszol, akkor nyugodtan lépj tovább a következő vevőre.
  7. Haladj apránként! Persze, csábító lehet egyszer túlesni azon, hogy felrakod az egész kupacodat az internetre, de számold bele, hogy emberekkel kell találkoznod, a cuccokat mozgatni, stb. Ez mind idő és energia, amit én jobb szeretek menedzselhető darabokban intézni. Az hogy neked ez 3, 5, 10 vagy 40 párhuzamos tranzakciót jelent, rád bízom. A lényeg, hogy ne hozd magad olyan helyzetbe, ahol a fejedre nő az egész és úgy érzed, hogy belefulladsz.
  8. Vizualizáld! Gyűjtsd befőttes üvegben az összegyűlt pénzt, készíts róla rajzot, amin színezgetheted, ha létrejött egy üzlet. 
  9. Találj helyet a pénzednek! Csak úgy eladni mindenfélét, aztán felélni a pénzt... Nos, ezt is lehet, de nem akkora öröm, mintha konkrét célt találsz a pénznek. Legyen az nyaralás, egy nagyobb elektronikai cucc, lakásalap, hitelkártya-törlesztés, stb. 
  10. Ünnepelj! A felszabadult helyet, az összegyűlt pénzt, hogy közelebb vagy a célodhoz és a lakás is kevésbé zsúfolt.
Oké, de mégis hol adjam el?

Könyvek

- A régikönyvek oldalon online be tudod őket pötyögni, ha megfelelőnek tartod az árat, akkor leadhatod a csomagot a raktárukban, választhatsz, hogy pénzt vagy kupont szeretnél: https://www.regikonyvek.hu/ 
- Rukkola - mérsékelt sikert értem itt el, de ha olyasmit adnál el, ami sok embernél van kívánság listán, lehet szerencséd. Barion számla kell hozzá, felszámolnak némi jutalékot. https://rukkola.hu/szalon 
- használt könyves facebook csoportok és Marketplace - nekem eddig ez jött be a legjobban, de tény, hogy ez jár a legtöbb rohangálással és egyeztetéssel

 Ruhák

- használt ruhás facebook csoportok - megjegyzem, csak akkor van értelme, ha rengeteg időd van ezzel foglalkozni, mert nagyon durva túlkínálat van
- Remixshop - ez nagyon lutri, de lehet egy lehetőség, főleg ha úgy fogod el, hogy talált pénz és mégsem valamelyik üzlet újrahasznosító dobozába rakod a cuccot 500 Ft-os kuponért... UPDATE: egy ideje már 3000 Ft/db ár alatt minden megy a zúzdába, szóval nem ajánlom...

Bútorok, használati tárgyak
 - Jófogás - sok telefonálgatás lesz, ha nem bírod az ilyesmit, bele se kezdj :)
- Facebook marketplace - keress több helyi csoportot, ott valószínűleg sikerrel jársz

Oké, eladtam mindent, megmaradt pár dolog...

Keress helyi adományboltot, családsegítőt, hajléktalanszállót, idősek otthonát, kórházat, hátha hasznát veszik annak, amit odaadnál. Ami viszont fontos, hogy mielőtt odamész, kérdezz rá és egyeztesd le, hogy mire lenne szükségük, így tényleg segítesz.


 Te, figyu... nem kell ezután adót fizetnem?

Ha úgy csinálod, mint én, akkor valószínűleg nem kell. Ugyanis évi 600 000 forintnyi bevételig semmi teendőd nincs, mondjuk a fent említett nyilvántartás nem árt, ha megvan, hogy tudd, hogy nem érted el a határt. Ha mégis sikerül efölötti értékben lomtalanítanod, akkor  érdemes könyvelővel értekezni a tudnivalókról.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése