Ne maradj le semmiről! Lájkolj minket facebookon! Tudatos hörcsög

2021. január 1., péntek

2021 - Célok és tervek

 

2020-ból okulva 2021-re a következő pénzügyi céljaim vannak, ismét csak SMART elv mentén. Ahogy a decemberi visszatekintésben írtam erről, vettem egy nagy levegőt, és eldöntöttem, hogy 2021 fogösszeszorítós év lesz, de inkább most nyelem le a béká(ka)t, minthogy tovább húzzuk.

1. Összegyűjteni az önerő rám eső részét a lakáshitelhez (S)

havi cél meghatározva (M)

havi meghatározott összeg átvezetése megtakarítási számlára (A)

a havi cél reális (R)

céldátum: április (T)

Gondolom ezt nem kell sokat magyarázni, jelenleg azzal számolunk, hogy a lakásunk árának 20%-át le kell raknunk ahhoz, hogy a bank szóba álljon velünk. Nyilván ez egy olyan dolog, hogy megbeszéltük, hogy kb mi az az összeg, amiben nézelődünk, és lehet, hogy kicsit "túltervezzük", de úgy vagyunk vele, hogy legalább annyival beljebb vagyunk. 

2020-ban a majdnem 10 hónapos home office sokat segített abban, hogy megerősítse, hogy nem halunk bele, ha nem utazunk sehova (maximum rosszul esik), ha itthonról dolgozom, ha tervezzük a havi bevásárlást, stb. Az így összerántott pénzből látszott, hogy igenis megéri, és sikerülni fog elérni a célunkat.

2. Összegyűjteni a vagyonszerzési illetéket (S)

havi cél meghatározva (M)

havi meghatározott összeg átvezetése megtakarítási számlára (A)

a havi cél reális (R)

céldátum: október (T)

A lakásvásárlással kapcsolatos költségek közül ez a legnagyobb rész, a lakás rám eső részének a 4%-a... Lehet rá méltányosságit beadni, de a tervezésnél úgy kell venni, hogy ez egy jó nagy varangyos béka, amit le kell nyelni, legjobb esetben egy kisebb béka vagy fel lehet szeletelni menedzselhető falatokra.

3. Visszaépíteni a lakásalapot (S)

havi cél meghatározva (M)

havi meghatározott összeg átvezetése megtakarításra vagy befektetésre - ez még megbeszélés tárgya (A)

a havi cél reális (R)

céldátum: nyitott, a lakáshitel kamatfordulója (T)

Ebben az évben ide csak "morzsák" kerülnek, mert ugye sok az indulóköltségünk, de idővel ezt szeretném szépen feldolgozni. Ha megtanultam valamit 2020-ban, akkor az az, hogy a konzisztens takarékossággal látható összeget lehet építeni apránként is. Ennek a célja az, hogy amikor eljön a pénzügyileg megfelelő idő, akkor dobhassunk egy zsák pénzt a tőketartozásra.

+1.  Utazás (S)

havi cél meghatározva (M)

havi meghatározott összeget gyűjtöm egy saját "borítékban" (A)

a havi cél reális (R)

céldátum: ősz

Mint mondtam, 2020-ban nem utaztunk és ez eléggé rosszul esett. Hosszas mérlegelés után arra jutottam, hogy ha az első 3 célt sikerült elérni, akkor ez a +1 lehet a jutalomfalatunk ősszel-télen. Nem kell óriási dologra gondolni, őszintén szólva jelenleg szerintem senki nem tudná megmondani, hogy egyáltalán lehetséges-e és mennyibe fog kerülni, legrosszabb esetben tovább visszük az összeget 2022-re.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése