Ne maradj le semmiről! Lájkolj minket facebookon! Tudatos hörcsög

2022. január 19., szerda

Én hogyan tervezem a pénzügyei céljaimat

A spórolós kihívásaim összesítésekor merült fel bennem ez a kérdés, hogy remek, sikerült összegyűjteni egy látható összeget, és most mégis mi legyen. Megtakarítani, spórolni célok nélkül kicsit értelmetlen, ugye? 

Nekem egyetlen hitelem van, ez a lakáshitelünk. Mivel ez egy 10 éven túl nyúló dolog, én csak tisztelni tudlak, ha te minden szabad forintodat erre fordítod, de nekem ez annyira hosszú időszak, hogy azt a kompromisszumot kötöttem magammal, hogy csak minden második forintot irányítunk annak a minél előbbi visszafizetésébe.

Ha vannak kisebb hiteleid - hitelkártya, áruhitel, személyi kölcsön -, akkor a legjobb tanácsom neked az, hogy a megspórolt pénzért dícsérd meg magad, és fizesd ki a tartozásaidat, így sokkal nyugodtabban fogsz aludni.

Nekem ilyen kis hiteleim nincsenek, úgyhogy a megtakarításokra tudok koncentrálni. Kicsit most kijjebb néztem a dobozból, léptem egyet-kettőt hátra, és felvázoltam random dolgokat, amik eszembe jutottak, hogy a következő belátható időszakban  (5-10 év) milyen nagyobb kiadásokra akarok felkészülni.

Ilyenkor szabadon kiengedek mindent a fejemből, amiből lehet, hogy nem lesz végül semmi, de ezen pontok mentén szoktam gondolkodni, nagyjából ezeket a kérdéseket teszem fel magamnak.

  • Tanulás

Hogy látom magam egy év múlva a munkában? Szerezhetnék egy jobb állást? Milyen képzettség kell ahhoz? Szeretnék megtanulni egy új nyelvet? Szeretnék megszerezni egy képesítést vagy minősítővizsgát? Van egy hobbim, amiben szeretném fejleszteni magam? Lesznek olyan fizetős konferenciák, amit nem áll a cégem, de szeretnék rajta részt venni?

  • Technikai dolgok

Van olyan nagy műszaki eszközöm, ami a végét járja? Laptop? Telefon? Monitor? Kell valami olyan drágább dolog, ami könnyebbé tenné a mindennapi munkámat? Esetleg valami, ami a hobbimhoz kell?

  • Lakhatással kapcsolatos költségek

Tervezünk nagyobb beruházásokat a lakásunkon? Önerőt kell gyűjtenünk egy saját ingatlanra? Előtörlesztést a lakáshitelbe? Hosszabb távon jó lenne egy nyaraló vagy hobbitelek?

  • Nyugdíjas évek

Hogy állnak a nyugdíjcélú megtakarítások?  Tudok / akarok ide jobban fókuszálni? Nyitok egy új lábat a megtakarításoknak és befektetéseknek?

  • Nagy nyaralások
Tervezünk nagyobb nyaralásokat pár éven belül? Hova? Milyen költségeket kell figyelembe venni? Hova szeretnénk eljutni a következő 10 évben? Mit szeretnénk ott csinálni?
  • Vállalkozás indítása és ahhoz kapcsolódó költségek

Tervezel valami vállalkozást a következő években? Mi kell hozzá? A képesítések mennyi időt vesznek igénybe? Tanulhatod munka mellett? Mennyibe kerül? Mennyi tőke kell a vállalkozásodnak az induláshoz? Az első évben? A másodikban? Mikor lesz szerinted nyereséges? Addig mennyi pénz kell, hogy az építésre tudj koncentrálni?

  • Vészhelyzeti tartalék tovább duzzasztása

Az ugye "alap", hogy valamennyi vészhelyzeti tartalékunk van. Elég ez most? Kell bele még pénz? Mennyi?

  • Egészségügyi kiadások

Tervezünk mostanában nagyobb kiadásokat? Fogorvos? Házipatika feltöltése? 

Ezekből szoktak születni sinking fundok, ha van egy tiszta terv arról, hogy mire szeretnénk félretenni, így lehet havonta tervezni, hogy mekkora összeg kell oda kerüljön. A spórolós kihívásokban összegyűjtött pénzt lehet közvetlenül ezekbe az alapokba tenni, így több marad jövőre év közben, vagy lehet egy nagyobb lökést adni egy-egy nagyobb "étvágyú" alapnak. 

A hosszabb távú megtakarításokat érdemes párezer forinttal elindítani? Mindenképpen, hiszen minden apró morzsával, ami oda kerül, a cél is közelebb lesz, és rászoktatod magad, hogy ezeken a célokon dolgozz. 

Csak egy gyors példa: ha van egy olyan célod, ami 10 év múlva lesz esedékes, és mostantól 10 évig minden hónapban félreteszel 1000 forintot - nem számolunk most ilyen csacskaságokkal, mint infláció meg kamat, csak nézzük a pénzt -, fogsz 10x12x1000 forintot, és a 10. évre 120 ezer forinttal leszel beljebb. Megváltoztatja ez az életed? Valószínűleg nem. De ennyivel közelebb leszel a célhoz ahhoz képest, mintha el sem indultál volna. 

Ti hogyan tervezitek meg az évet? Hogyan osztjátok be, ha nagyobb összeghez juttok hozzá?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése