Ne maradj le semmiről! Lájkolj minket facebookon! Tudatos hörcsög

2022. január 5., szerda

Januári kihívás - Játsszunk felnőtteset!

 


Na nem úúúúgy :) 

Ha egy kicsit is hasonlítotok hozzám, akkor nektek is rengeteg motivációt hoz mindig az új év, de segítene, ha ezeket sikerülne egy kicsit rendbe szedni, hogy a tervvel párosítva eredmények is szülessenek, ugye? 

Arra gondoltam, hogy ebben a hónapban felnőttes dolgokat fogunk elintézni. Minden napra van egy feladatcsoport, amivel 10-30 perc alatt végezni lehet - gyors eredmények tartják fenn a lelkesedést -, és ha esetleg olyanba futsz, amivel már készen vagy, ünnepeld meg marad, és találj ki egy saját feladatot!

1.Dokumentum rendezés

Kezdjük valami könnyűvel. Fogj egy mappát, dobozt, és nevezd ki fontos dokumentumok tárolására. Készíts bele elválasztókat, hogy könnyen megtaláld majd, amit keresel. Plusz pontokért lehet tűzálló dobozt is beszerezni, amiben ezeket tartod majd.

2. Fontos dokumentumok összegyűjtése

Tegnap ugye megcsináltuk a dobozt/mappát, akkor ma töltsük meg. Jöhet bele a TB kártya, adókártya, útlevél, születési anyakönyvi kivonat, házassági anyakönyvi kivonat, banki papírok, lakással kapcsolatos iratok (bérleti szerződés, adásvételi szerződés, stb), biztosítások, bármi, ami eszedbe jut. 

3. Felhasználónevek és jelszavak

Nem árt időnként ezen is átszaladni. A fontos dokumentumok dobozba egy lezárt borítékba mehetnek a fontos dolgok vész esetére - közművek, email, stb. -; a legtöbb böngészőben van olyan funkció, ami átnézi, hogy melyik jelszavad járt le vagy került ki adatszivárgással, azokat is rakd rendbe. Plusz pontokért lehet törölgetni olyan regisztrációkat is, amit nem használsz.

4. Kérj időpontokat!

Régóta húzódik a vérvétel? Rákszűrés? Át kellene írni a lakcímed a bankban? Lejár a személyid? Kérj időpontot még ma.

5. Rendezd el a naptáradat!

Digitálisan vezeted vagy hagyományosan? Színkódolod a feladatcsoportjaidat? Van valami trackered a költéseidre/megtakarításaidra? Vannak rendszeres feladataid? Ezeket gondold át és készítsd fel a naptárad is az évre.

6. Ürítsd ki a zsebeidet és a táskáidat!

Gondolom nem csak nálam rakódnak fel dolgok a táskában időnként. Ezeket nézd át, dobd ki, ami nem kell, töltsd újra a zsebkendőket, mentolos cukorkát, stb.

7. Rendezd el a blokkjaidat!

Találj ki egy rendszert rá, hogy mi történjen a blokkokkal, számlákkal, szállítólevelekkel. Nálam a nem garanciális dolgokat a naptáramba teszem és igyekszem aznap-másnap beírni őket a költségvetésbe, aztán teszem őket a gömbiktatóba (=kuka). A garanciális dolgoknak külön dossziét tartok, amit évente egyszer átnézek, és ami nem kell, azt kidobjuk.

8. Nézd át az emailjeidet!

Amire lehet válaszolni 2 percen belül, válaszolj, a többire legyen terved. Plusz pontokért kereshetsz pár hírlevelet, amiről leiratkozhatsz.

9. Légy hálás!

Ma keress valamit, amiért hálás lehetsz, és szánj időt arra, hogy tudatosítsd magadban ezt.

10. Nézd át a hiteleid!

Ha van hiteled, nézz rá, hogy melyikkel mi a helyzet. Írd fel melyik hol van, mennyi a hátralévő futamidő, egyenleg, kamat, havi minimális törlesztő.  Plusz pontért, ha van olyan hiteled, amiből már csak nagyon kevés van hátra, akár ki is fizetheted, ha van rá egy kis pénzed.

11. Főzz valamit!

 Kezdheted egy rántottával vagy paradicsomos tésztával is, a lényeg, hogy valamit főzz magadnak. Ha van maradék, azt holnapra elteheted ebédre is.

12. Keress meg egy régi barátot!

Hívd el egy kávéra, szervezzetek egy közös sétát, beszéljétek át, hogy kivel mi történt mostanában.

13. Építs új szakmai kapcsolatokat!

Regisztrálj konferenciára, workshopra, beszélgess egy kollegáddal, akivel annyira nem szoktál. 

14. Pakolj át egy szekrényt!

Rád bízom, hogy melyik, te tudod, mire van energiád. Legyen meg a klasszikus három kupacod: megtart, elad/elajándékoz, kidob. Az eladásra adj magadnak egy határidőt, hogy ne kelljen a dobozt rugdalnod hónapokig.

15. Dobd ki a lejárt élelmiszereket!

Ha már úgyis benne vagy a lomtalanításban, nézd át a kamrát, hűtőt! Dobd ki, ami lejárt, ajándékozd el, amiről tudod, hogy soha nem fogod megenni. Plusz feladatként kinevezhetsz egy kosarat a hűtőbe/kamrába, amibe beteszed azokat az alapanyagokat, amiket a következő napokban el akarsz használni.

16. Készíts költségvetést!

A pénzügyi rendezettség alapja a költségvetés. Bár elsőre nagyon megszorítónak tűnik, de higyjétek el, nagy szabadságot ad, hogy pontosan tudod, hogy mire mennyit költhetsz. 

17. Adományozz!

Nem kell feltétlenül pénzre gondolni. Lehetnek jó állapotú ruhák, még jó élelmiszerek vagy csak a nipp, ami az adományozós kupacba került. Kérlek, ha tárgyat adományozol, csak olyat adj, aminek te is örülnél. 

18. Digitális lomtalanítás!

Lehetnek lementett képek, amikre már nincs szükséged. Jegyzetek, képernyőképek, fotók, amikre már nincs szükséged, spamek az emailjeid között, stb stb.

19. Megtakarítási terv

Mivel már van költségvetésed, most már tudod mennyit tudsz megtakarítani. A célok elérésében sokat segít, ha tudod, hogy pontosan mire is gyűjtesz, lehetőleg határidőkkel. Karácsony pl idén is lesz december végén :)

20. Automatizált megtakarítások

 Ha már tudod mi a megtakarítási terved, állíts be automatikus megtakarítást, hogy ne is kelljen vele foglalkoznod. Nem kell egyszerre mindenre, lehet az is, hogy minden péntek éjjel átteszel 1000 forintot egy megtakarítási számlára.

21. Légy bátor!

Próbálj ki valamit, intézz el valamit, amivel kapcsolatban irracionális félelmed van, de valójában nincs tétje.  Haladók választhatnak olyan feladatot is, aminek van tétje. Mi lehet ez? Félsz a konditermi órára menni mert mit szólnak? Jógázni, mert mi van, ha nem vagy elég ügyes? Élményfestés? Közönségtalálkozó? Összerakni egy szekrényt teljesen egyedül? Csak te tudhatod, a lényeg, hogy kimozgasd magad egy picit a komfortzónádból.

22. Nyugdíj megtakarítás

Ha még nincs nyugdíjmegtakarításod, a legjobb, amit tehetsz, hogy ma nekiállsz. Hogy hogyan csinálod, teljesen rád bízom, de kezdj neki.

23. Add Tovább!

 Ezt a pontot hívhatnám úgy is, hogy építs magadnak karmát. Mosolyogj, legyél kedves, segíts a szomszéd néninek a nehéz szatyrokkal, kérdezd meg a szomszéd anyukát, hogy kér-e valamit a boltból, oszd meg a sütidet a kollegáddal.

24. Táncolj!

 Persze most a pandémia idején nem ajánlanám jó szívvel, hogy menj emberek közé táncolni, de berakhatod a kedvenc dalodat a youtubeon és már rázhatod is.

25. Cseréld le az ágyneműd!

 Egyszerű feladat, nagyszerű eredmény. Plusz jó érzésért a pizsamát is cserélheted egy frissre.

26. Social Media lomtalanítás

Görgesd végig a hírfolyamod egy kicsit, és iratkozz le mindenhonnan, ami nem tölt el jó érzéssel. Van elég stressz a világban, nem kell még érte is menni.

27. Wellness

 Ha épp úgy áll a helyzet, menj el a legközelebbi pancsoldába és áztasd ki magad a gyógyvízben. Ha épp nem, akkor otthon is megoldhatod: tegyél fel egy arcmaszkot, mosd meg a szokásosnál is alaposabban a hajad - jöhet egy pakolás is -, fesd ki a körmöd, ha épp úgy tetszik.

28. Automatikus mentés beállítása

A fontos dolgaidnak válassz egy felhőszolgáltatást és állítsd be az automatikus szinkronizációt. Nekem pl a költségvetésem is ott van.

29. Légy jelen!

Ma legyél mindennel tudatos. Rágj lassan, élvezd a kávédat, ne multitaskolj. 

30.  Írj magadnak!

Mit osztanál meg a jövőbéli éneddel? 1 év múlva mondjuk? Mi foglalkoztat? Van valami nagy terved? Esetleg elakadásod? Írd meg, tedd borítékba, és tedd be a naptárad végére.

31. Készülj a következő hónapra! 

Gratulálok, már majdnem készen vagy ezzel a kihívással. Hogy sikerült? Van, amit be tudsz építeni? Tervezd meg a következő hónapodat is, és tegyél egy tervezős blokkot minden hónap végére a naptárba!

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése