Ne maradj le semmiről! Lájkolj minket facebookon! Tudatos hörcsög

2020. augusztus 3., hétfő

Tudatos hörcsög - Okos célok, gyors haladás

Hogyan határozzuk meg okosan a céljainkat, hogy gyorsan haladjunk a megvalósításukban?

Mondanám, hogy az egyik leggyakoribb kérdés a blogon... de valljuk be, nagyrészt magamnak írok, nem nagyon jönnek kérdések. Szóval ez is csak egy ilyen magamnak írt összefoglaló lesz.

Őszintén szólva nem emlékszem, hogy hol olvastam róla először, de elég valószínű, hogy valami életmód-lifecoaching kurzuson jöttek először szembe az okos célok, vagyis a SMART goals. Magyarul nem találtam rá egy ilyen kiváló betűszót, úgyhogy az angolt fogjuk használni.

A lényeg a lényeg, hogy az álmok nem csak úgy megvalósulnak, hanem ha jól definált célokká dolgozzuk át őket először és kijelöljük, hogy mit tekintük mérföldköveknek a megvalósításban, akkor bizony sokkal könnyebben és gyorsabban haladunk, mintha csak élnénk bele a világba. Az okos célokat használhatod az életed minden területén, de tényleg, legyen szó felújításról, gyűjtésről, lomtalanításról, költözésről, tanulásról, sportról, stb stb.

Jöjjön akkor a lényeg, mitől lesz egy cél okos vagyis SMART, az én petákos példámon keresztül:

S: specific, vagy jól leírt

Minél részletesebben leírod a célt, annál könnyebb lesz elérni. A petákos példában a cél, hogy összegyűjtsünk 1000 petákot.

M: measurable azaz mérhető

A részletesen leírt céloknak vannak mérőszámai. A petákos példánkban a cél 1000 peták, amit 1 petákonként mérhetünk. Rajzolhatunk rá egy 1000 négyzetből álló rajzot, amiben minden petáknál beszínezünk egy négyzetet, így mérhető és látható a haladás.

A: actionable azaz meg vannak határozva azok a feladatok, amiket el kell végeznünk

Pl minden héten félre teszünk 10 petákot. Vagy minden hónapban a fizetéskor félre teszünk 40 petákot. Vagy, amikor otthon eszünk, félreteszünk 1 petákot, mert ennyit spóroltunk meg azzal, hogy a közeli kávézóban nassoltunk. Ilyen kicsi, jól meghatározott feladatokra bontjuk fel a nagy célt.

R: realistic azaz elérhető

Szerintem ez a legnehezebb rész, a két lábbal a földön maradás. Ugyanis, ha túl könnyű, akkor nem tudod komolyan venni, ha túl nehéz, akkor meg ugye feladod. Ha pl az a cél, hogy 1000 petákot összegyűjtsünk, de 400at keresünk, (általában) nem reális hogy 350et rakjunk el egy hónapban. A budgetről szóló cikkemben írtam arról, hogy hogyan érdemes megtervezni a megtakarítást :)

T: timely, azaz időben behatárolt

Igen, adunk a célunknak egy határidőt. Az előző pontra visszautalva, realisztikusnak kell maradni, de azért hagyni benne egy kis kihívást, hogy tényleg érezd a haladást.

Szóval a példám ezek alapján így áll össze: Ma van 2020.01.01. 2020.12.12ig (T) összegyűjtök 1000 petákot (S), ezt pedig úgy teszem, hogy hetente elrakok minimum 20 petákot (A, R), amit egy falra ragasztott táblán fogok követni (M).

Mint említettem, ezt a módszert szinte bármilyen cél eléréséhez tudjátok használni, a mérhetőség pedig megadja azt az elégedettségi lökést az agynak, amitől gyorsnak érzitek majd a haladást, főleg ha elég kicsi, de nem túl kicsi célokra osztjátok a nagy célt.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése